Ha elutazol, el vagy utazva

Mindjártjövünk

Az istenek zöld szigetén - Balin

Utunk vége felé közeledve megcéloztunk egy helyet, amit egzotikus ételekkel, ismeretlen gyümölcsökkel, visító majmokkal, csodálatos naplementékkel, millió kaotikusan cikázó robogóval, nyugodt helyiekkel, fantasztikus templomokkal, idilli rizsföldekkel, homokos strandokkal és párás hőséggel jellemezhetünk, egyszóval irány Ázsia!

Tovább olvasom

Hegyek, gleccserek, vulkánok - mi kell még?

Utunk elsődleges célja Új-Zéland legmagasabb hegye és egyben az ország egyik legfelkapottabb nemzeti parkja volt, vagyis a Mount Cook a maga 3724 méteres magasságával. A hegycsúcs bőven túlnő a hóhatáron, így a nyári szikrázó napsütésben is hófehér, és hatalmas gleccserek indulnak lefelé a mellékvölgyeiből. img_20200211_171345.jpg

Tovább olvasom

Újra Új-Zéland vadregényes hegyei között

Egy ország ahol a földrengések majdnem a hétköznapok részei, több működő vulkánnal is büszkélkedhetnek, teljesen kiszámíthatatlan az időjárás, ezek mellé a föld egyik legnehezebben megközelíthető és az egyik legdrágább helye, ahol az egyik legnehezebben érthető angolt beszélik a helyiek, ahol sokkal több birka él mint ember és ráadásul nagy papagájféle madarak lopják a szendvicseinket, majd éjszaka megrágják a kocsik műanyag és gumi részeit is. 

Ez az egyik kedvenc országunk: Új-Zéland.

Tovább olvasom

Koalák, kenguruk, medúzák - csavargás Ausztrália partjainál

Avagy a régi szép idők

Sydneyben élve igyekeztünk megismerni az ausztrál életszemléletet, életstílust, és mivel a sport és a természetjárás majdnem mindenki életében nagy szerepet játszik, így mi is belevetettük magunkat ebbe a számunkra sem idegen világba. 

A természetjárás itt egy kicsit mást jelent mint otthon, részben a nagy távolságok és az európaitól nagyon különböző élővilág miatt. A túrázás, kirándulás Ausztráliában majdnem mindig hosszú vezetéssel jár együtt és a helyiek nagyon gyakran négykerék meghajtású autókkal indulnak útnak. 

Ha nyitott szemmel jár az ember akkor rengeteg olyan állattal lehet összefutni az ausztrál erdőkben, nemzeti parkokban amikkel Európában csak a vadasparkokban találkozhat az ember. Ezekből a találkozásokból általában egy-egy klassz fotóval, vagy egy-egy jó sztorival lehetünk gazdagabbak.

Egyik célunk az volt az elmúlt évben, hogy a természetes élőhelyén találkozzunk egy koalával, ezért ahol közúti jelek figyelmeztettek, hogy vigyázzunk a koalákra, ott mindig mindenfelé nagyon alaposan körül néztünk - elvégre akárhol bujkálhatnak.img_20200102_183323.jpg

Tovább olvasom

Ausztrália négy keréken

Hogyan ismerjük meg az ausztrál vidéket?

Hogyan fedeztük fel a vidéki tájakat, ha a hétköznapjaink a belvárosban telnek?

Szereztünk egy lakókocsit, bepakoltunk hálózsákokat, teletankoltuk a kocsit és igyekeztünk kijutni Sydney forgalmából a számunkra új és meglepően nagy járgánnyal. Ezután már csak arra kellett vigyáznunk, hogy a papagájok ne lopják ki a mandulákat a müzlinkből. 

20191119_084910_1.jpg

Tovább olvasom

Hétköznapi szokatlanságok - Ausztrália

Nem mehetünk el a világ másik végére anélkül, hogy észre ne vennénk valamit, ami számunkra egy "kicsit" furcsa. Mivel elég messze vagyunk a számunkra megszokott hétköznapoktól, a "normálistól", így jópár dolog meglep itt minket.

- Hatalmas denevérekkel (flying fox - repülő róka) vannak tele a parkok légterei esténként. Hallottunk már róluk, hogy vannak ilyenek, de teljesen ledöbbentünk a méretük láttán. Nagyok és furák de csak  a helyi gyümölcsökre jelentenek veszélyt, azokat eszik.

Tovább olvasom

Ausztrál hétvégék

Mivel a hétköznapjainkon főleg a munka világában töltjük az időnket, ezért a környék és Ausztrália felfedezésére leginkább hétvégenként van lehetőségünk. Szerencsére nem fenyeget a veszély, hogy kifogynánk a látnivalókból. 

Természetesen a tengerpartok, strandok feltérképezésével kezdtük a sort, majd nekiláttunk a viszonylag közelben lévő nemzeti parkok, hegységek felfedezéseinek.img_20190428_163545_1.jpg

Tovább olvasom

Elutaztunk a jövőbe

Minden ​utazás egy kicsit időutazás is

Minden ​utazás egy kicsit időutazás is. Ha útra kelünk van, hogy szájtátva csavaroghatunk a csupa üveg felhőkarcolók között vagy éppen tévelyeghetünk sötét, szemetes sikátorokban is, végül azonban előbb utóbb mindenhol ugyanazokkal a kérdésekkel szembesülünk: Mik az elérendő céljaink? Miért indultam el? Hová megyek? Ki vagyok én? 

Sydneybe érkezve egyértelmű volt, hogy a jövőbe, vagyis egy lehetséges jövőbe érkeztünk meg. A belváros tele van hatalmas épületekkel, per pillanat 244 méter a legmagasabb irodaház, és folyamatosan épülnek az újabbak is, négy 200 méternél magasabb felhőkarcoló is építés alatt van. 20190403_064439_1554262983307.jpg

Tovább olvasom

Work and Holiday vízummal Ausztráliában - a kezdetek

Hányszor nézünk ki álmodozva munkahelyünk ablakán, elképzelve, hol és hogyan élnénk, ha kiszabadulnánk végre a négy fal, valamint saját életünk korlátai közül? Hányszor fogadjuk meg, hogy holnap felmondunk a munkahelyünkön, elköltözünk az albérletünkből és a világ másik végén kezdünk új életet? Aztán általában minden marad a régiben, mert a kényelem és a megszokás nagy úr, és "igazából nincs is olyan rossz dolgunk itt" - győzködjuk magunkat. Meg nem is oly egyszerű elbúcsúzni eddigi életünktől, majd kiválogatni egy hátizsáknyi cuccot és nekiindulni a nagyvilágnak, úgy, hogy odakint senki sem vár minket. Mi azonban nem így gondolkodtunk,

Nem csak nagy elhatározást igényel, de egész nagy szervezés kell ahhoz, hogy repülőnk ablakából kinézve ez a látvány táruljon a szemünk elé:
sydney.jpg

Tovább olvasom