Ha elutazol, el vagy utazva

Mindjárt jövünk

Hegyek, gleccserek, vulkánok - mi kell még?

Utunk elsődleges célja Új-Zéland legmagasabb hegye és egyben az ország egyik legfelkapottabb nemzeti parkja volt, vagyis a Mount Cook a maga 3724 méteres magasságával. A hegycsúcs bőven túlnő a hóhatáron, így a nyári szikrázó napsütésben is hófehér, és hatalmas gleccserek indulnak lefelé a mellékvölgyeiből. img_20200211_171345.jpg

Tovább olvasom

Újra Új-Zéland vadregényes hegyei között

Egy ország ahol a földrengések majdnem a hétköznapok részei, több működő vulkánnal is büszkélkedhetnek, teljesen kiszámíthatatlan az időjárás, ezek mellé a föld egyik legnehezebben megközelíthető és az egyik legdrágább helye, ahol az egyik legnehezebben érthető angolt beszélik a helyiek, ahol sokkal több birka él mint ember és ráadásul nagy papagájféle madarak lopják a szendvicseinket, majd éjszaka megrágják a kocsik műanyag és gumi részeit is. 

Ez az egyik kedvenc országunk: Új-Zéland.

Tovább olvasom

Koalák, kenguruk, medúzák - csavargás Ausztrália partjainál

Avagy a régi szép idők

Sydneyben élve igyekeztünk megismerni az ausztrál életszemléletet, életstílust, és mivel a sport és a természetjárás majdnem mindenki életében nagy szerepet játszik, így mi is belevetettük magunkat ebbe a számunkra sem idegen világba. 

A természetjárás itt egy kicsit mást jelent mint otthon, részben a nagy távolságok és az európaitól nagyon különböző élővilág miatt. A túrázás, kirándulás Ausztráliában majdnem mindig hosszú vezetéssel jár együtt és a helyiek nagyon gyakran négykerék meghajtású autókkal indulnak útnak. 

Ha nyitott szemmel jár az ember akkor rengeteg olyan állattal lehet összefutni az ausztrál erdőkben, nemzeti parkokban amikkel Európában csak a vadasparkokban találkozhat az ember. Ezekből a találkozásokból általában egy-egy klassz fotóval, vagy egy-egy jó sztorival lehetünk gazdagabbak.

Egyik célunk az volt az elmúlt évben, hogy a természetes élőhelyén találkozzunk egy koalával, ezért ahol közúti jelek figyelmeztettek, hogy vigyázzunk a koalákra, ott mindig mindenfelé nagyon alaposan körül néztünk - elvégre akárhol bujkálhatnak.img_20200102_183323.jpg

Tovább olvasom

Ausztrália négy keréken

Hogyan ismerjük meg az ausztrál vidéket?

Hogyan fedeztük fel a vidéki tájakat, ha a hétköznapjaink a belvárosban telnek?

Szereztünk egy lakókocsit, bepakoltunk hálózsákokat, teletankoltuk a kocsit és igyekeztünk kijutni Sydney forgalmából a számunkra új és meglepően nagy járgánnyal. Ezután már csak arra kellett vigyáznunk, hogy a papagájok ne lopják ki a mandulákat a müzlinkből. 

20191119_084910_1.jpg

Tovább olvasom

Hétköznapi szokatlanságok - Ausztrália

Nem mehetünk el a világ másik végére anélkül, hogy észre ne vennénk valamit, ami számunkra egy "kicsit" furcsa. Mivel elég messze vagyunk a számunkra megszokott hétköznapoktól, a "normálistól", így jópár dolog meglep itt minket.

- Hatalmas denevérekkel (flying fox - repülő róka) vannak tele a parkok légterei esténként. Hallottunk már róluk, hogy vannak ilyenek, de teljesen ledöbbentünk a méretük láttán. Nagyok és furák de csak  a helyi gyümölcsökre jelentenek veszélyt, azokat eszik.

Tovább olvasom

Ausztrál hétvégék

Mivel a hétköznapjainkon főleg a munka világában töltjük az időnket, ezért a környék és Ausztrália felfedezésére leginkább hétvégenként van lehetőségünk. Szerencsére nem fenyeget a veszély, hogy kifogynánk a látnivalókból. 

Természetesen a tengerpartok, strandok feltérképezésével kezdtük a sort, majd nekiláttunk a viszonylag közelben lévő nemzeti parkok, hegységek felfedezéseinek.img_20190428_163545_1.jpg

Tovább olvasom

Elutaztunk a jövőbe

Minden ​utazás egy kicsit időutazás is

Minden ​utazás egy kicsit időutazás is. Ha útra kelünk van, hogy szájtátva csavaroghatunk a csupa üveg felhőkarcolók között vagy éppen tévelyeghetünk sötét, szemetes sikátorokban is, végül azonban előbb utóbb mindenhol ugyanazokkal a kérdésekkel szembesülünk: Mik az elérendő céljaink? Miért indultam el? Hová megyek? Ki vagyok én? 

Sydneybe érkezve egyértelmű volt, hogy a jövőbe, vagyis egy lehetséges jövőbe érkeztünk meg. A belváros tele van hatalmas épületekkel, per pillanat 244 méter a legmagasabb irodaház, és folyamatosan épülnek az újabbak is, négy 200 méternél magasabb felhőkarcoló is építés alatt van. 20190403_064439_1554262983307.jpg

Tovább olvasom

Work and Holiday vízummal Ausztráliában - a kezdetek

Hányszor nézünk ki álmodozva munkahelyünk ablakán, elképzelve, hol és hogyan élnénk, ha kiszabadulnánk végre a négy fal, valamint saját életünk korlátai közül? Hányszor fogadjuk meg, hogy holnap felmondunk a munkahelyünkön, elköltözünk az albérletünkből és a világ másik végén kezdünk új életet? Aztán általában minden marad a régiben, mert a kényelem és a megszokás nagy úr, és "igazából nincs is olyan rossz dolgunk itt" - győzködjuk magunkat. Meg nem is oly egyszerű elbúcsúzni eddigi életünktől, majd kiválogatni egy hátizsáknyi cuccot és nekiindulni a nagyvilágnak, úgy, hogy odakint senki sem vár minket. Mi azonban nem így gondolkodtunk,

Nem csak nagy elhatározást igényel, de egész nagy szervezés kell ahhoz, hogy repülőnk ablakából kinézve ez a látvány táruljon a szemünk elé:
sydney.jpg

Tovább olvasom

Trópusi paradicsom - lehetett egykor...

Két nap motorozás (350 km) után már vágytunk egy kis más jellegű testmozgásra is, valami olyasmire, amit nem ülve csinálunk. Ezért egy közelebbi látványosságot, a Tiger Cave Temple-t céloztuk meg legközelebb, ami egy barlang bejáratánal fekvő kínai és buddhista templom, fölöttük pedig, a hegy tetejéről Buddha csodálta a napfelkeltét. 

Tovább olvasom