Új-Zélandról Magyarországra

Eddigi bejegyzéseinkben elég sokat írtunk arról, hogy magyarként hogyan látjuk Új-Zélandot, most nézzük meg milyen ez fordítva, milyen ha egy kivi jön Magyarországra:

Gary, Új-Zélandról érkezett Magyarországra és mesélt a tapasztalatairól, véleményeiről a mi kis hazánkkal kapcsolatban. A +30°C-ból indult és megérkezett a -10°C-ba. Ennél messzebbről turistaként, Magyarországra, még nem jött senki, mert ennél messzebbi hely már amúgy nincs is a világon.  új-zéland

Hogy jutottál Magyarországra ilyen messziről?

A Camp America programmal 2014. nyarán mentem Amerikába, ahol egy nagy gyerek táborban dolgoztam együtt amerikaiakkal, ausztrálokkal, angolokkal, lengyelekkel, szlovákokkal és magyarokkal. Innen jött az első ismeretség. A magyar diákok nagyon jól beszéltek angolul, ezért velük hamar jóba lettünk. Köztük az egyik lány a legjobb barátom lett, majd a barátnőm, és tulajdonképpen így kerültem Magyarországra is. Őt jöttem meglátogatni. De amúgy, nagyon népszerű gondolat egy új-zélanditól, hogy egy nagy tengeren túli utazást tegyen élete folyamán és Európa a leginkább kedvelt, illetve a leggyakoribb úti cél is mindannyiunknak.

Korábban azért hallottál már Magyarországról?

Őszintén nem sokat tudtam Magyarországról mielőtt idejöttem, csak annyit tanultunk a középiskolában, hogy Európában található és Budapest a fővárosa. Összességében Európáról rendesen tanulunk földrajz órán, viszont történelemből csak az első és második világháborúról tanítanak. Ha valaki azonban történelem szakra megy már gimnáziumban, akkor persze minden sokkal részletesebb és egészen az ókorig visszanyúl az oktatás. 

Merre jártál és mi a véleményed az itt látottakról?

Egy hónapig voltam itt, Januárban, és nagyszerűen éreztem magam! Rengeteg helyen voltunk. A fővárost teljesen bejártuk, az összes nevezetességhez elvitt a barátnőm és mindegyikről mesélt is rengeteget. Budai vár és környéke, Hősök tere, Citadella, Széchenyi fürdő stb.

Budapest egy gyönyörű hely, óriási benyomást tett rám. Azt hiszem a történelme az, ami csodálatossá teszi.

Az építészetén keresztül láthatod az ország kultúrájának hatását, és ez teszi különlegessé más városokkal szemben. Új-Zéland történelme nincs még 400 éves se, nálunk leginkább amit, csodálnak a turisták azok a természeti adottságok, itt viszont órákig elbírtam volna nézni a Budai Várat vagy a Parlamentet. A folyóról nézve pedig egészen más a város egyik, illetve másik oldala/partja, ami igazán különleges volt a számomra. Azt hiszem, az emberek igazán büszkék lehetnek a városukra, de nem olyan arrogáns módon, mint mondjuk Amerikában, az amerikaiak.

Ami persze így fiatalon a leginkább tetszett az a budapesti éjszakai élet volt.

Új-Zéland© facebook

Hihetetlen, hogy akármilyen hideg is van, esik az eső vagy a hó, mégis az összes (rom)kocsma, szórakozóhely tele van. Mindegy volt, hogy milyen nap van, este mindig volt élet. És ha nem hideg sört isznak a magyarok, akkor forralt bort. Hát ilyenről én még életemben nem hallottam, de mondanom se kell, hogy egy pillanat alatt megszerettem. És Új-Zélandhoz képest az itteni árak nagyon alacsonyak. Egy korsó sör Budapesten alig 2 dollárba kerül. (1 új-zélandi dollár ~ 209.5 Ft.) Nálunk egy pubban 5-10 dollár körül van, ezért mi nem is nagyon szoktunk eljárni ilyen helyekre, inkább veszünk egy tálca sört mert olcsóbban kijövünk ha leosztjuk az árát darab számra és kiülünk az óceán partjára.

Negatív oldalról, viszont rossz volt látni a városban a rengeteg hajléktalant az utcákon, ami mutat egyfajta rossz gazdasági helyzetet, de azt hiszem ez az egész országra jellemző és nem csak a fővárosra, egy nap talán ez másként lesz. De ebből a szempontból meg nem tudok sokat az országról ezért ítélkezni sem szeretnék, csak rossz volt látni Őket.

Mi a véleményed a magyar emberekről?

A magyar emberek első benyomásra barátságtalannak és boldogtalannak tűnnek, ahogy az arcukat néztem az utcán, de amint alkalmam volt beszélgetni velük, teljesen megváltozott a róluk alkotott véleményem. Nagyon vendégszeretőek, barátságosak és a legfontosabb: úgy írnám le őket, mint őszinte emberek, ami a “szívükön az a szájukon”, ami nem mindig kedves, de nem mosolyognak az arcodba miközben a hátad mögött más a véleményük. Jobban kedvelem ezt a fajta őszinteséget, mint a felületes barátságot, amit a világ más tájain láttam. És magyar barátnőm van, ha ez bármit is elmond az emberekről...

Milyen szembetűnő különbségeket tapasztaltál Új-Zéland és Magyarország között?

Az iskolarendszerrel kezdve, azt mondanám, hogy az új-zélandi rendszer sokkal kiegyensúlyozottabb, mint Magyarországon. Az oktatás színvonala nálunk elég magas, de nem annyira mint Magyarországon, ismereteim szerint. Gyakori nálunk, hogy a fiatalok érettségi után utazgatnak vagy egyből dolgoznak, de megint másokra pedig az a jellemző, hogy szakmát tanulnak vagy egyetemen folytatják tanulmányaikat, itt elég sok lehetőség van.

A személyes választás és a kemény munka dönti el, hogy hogyan tovább és az, hogy milyen foglalkozást választasz, fizikai dolgozó akarsz lenni, vagy inkább irodai hivatalnok. Egyébként az itteni kultúra jobban értékeli a kétkezi szakmunkát (építőmunkás, gázszerelő stb...), mint azt, aki irodában dolgozik.

Azt mondanám, hogy Új-Zélandon könnyebb munkát találni, mint Magyarországon, de ez természetesen a végzettségtől is függ. Ebben az egy hónapban, amíg itt voltam azt is észrevettem, hogy a továbbtanulás nagyon fontos kérdés. Akármikor egy társaságba keveredtem, az volt az első kérdés, hogy “Na és Te hol tanulsz?”, mintha itt ez olyan kötelező jellegű lenne, amolyan presztízs kérdés. Emiatt talán az emberek stresszesebbek is, mert meg kell felelni az elvárt normáknak. Egyetem, jó jegyek, alapszak után mesterszak, nem egy hanem több...?! 

Az új-zélandi emberek sokkal nyugodtabbak és optimistábbak, hiszen nehéz is szomorúnak lenni, ha a mindig süt a nap és mindig kéznél a szörf deszka.

Új-Zéland© Sids1

De nem mindenki egyforma, minden országban vannak kivételek, mi egyszerűen nem vagyunk annyira komoly emberek és szeretünk együtt nevetni. Nagyon különleges a kultúránk, amit nehéz is leírni. Azt hiszem, ha valaki nagyon komoly akar lenni, akkor a többiek kinevetik, viccelődnek rajta. Másrészről megpróbálunk gyakorlatiasak lenni, ha valami elromlik megpróbáljuk megjavítani mindenáron mielőtt hívnánk egy szakembert.

A másik szembetűnő észrevétel, hogy felénk sokkal kisebbek a városok, például összehasonlítva Auckland méretét Budapesttel. Ennek következtében, amúgy általában az infrastruktúránk és a közlekedési eszközeink is sokkal rosszabbak. Ha Új-Zélandon szeretnél utazni szükséged van egy autóra, már amennyiben a klassz helyeket akarod látni mert annak ellenére, hogy a városok kicsik, a távolságok viszont hatalmasak. De mindenünk megvan, amire szükségünk van. Rengeteg fánk van és birkánk, több, mint villanyoszlop és autópálya. Számomra Új-Zélandon a nyár olyan, amikor igazán él az ország, mindenki a tengerparton van és élvezi az életet!

És a karácsony?

Igen, a karácsony is nyáron van! Hó és gyapjú pulóver nélkül. (Új-Zélandon az évszakok, az Európában megszokottnak a fordítottja.) Gyakori, hogy együtt sütögetünk karácsonykor a napon. Azt hiszem az új-zélandi emberek ilyenkor pörögnek igazán az egész országban, ebben az időben a legkedveltebb elfoglaltságaink a horgászat, vadászat, szörfözés, vitorlázás; a legtöbb ember szeret ilyenkor úszni menni a tengerpartra, vagy csak szórakozni a szabadban. Télen síelünk és snowboardozunk vagy horgászunk és vadászunk. A hegyi biciklizés is nagyon népszerű tevékenység attól függően, mennyire van hozzá kedved, de mindenhez van elég helyünk.

Milyen volt az igazi tél a számodra?

Nagyon élveztem minden percét!!! Ahol, én lakom Új-Zélandon, Taurangában, az Északi szigeten, ott nem esik a hó, csak a hegyekben. Nálunk a tél is plusz 10 fok körül van. Kabátom sincs otthon, itt meg az volt az első, hogy a reptérről egyenesen mentünk venni nekem téli kabátot. Szerencsém is volt, hogy pont mielőtt visszautaztam esett 10-15cm hó és megépítettük a kertben életem első hóemberét. Barátnőm mutatta, hogy kell felgurítgatni a hóember egyes „elemeit/testrészeit” utána pedig az elengedhetetlen díszítést, mint a filmekben. Nekem ez nagyon új volt. És imádtam. Emellett szintén első téli élményem volt a jégkorcsolyázás is. Nem volt könnyű, de a végére csak belejöttem, esés nélkül!

Új-Zéland

Hogy ízlettek a magyar ételek és italok?

Isteni volt minden étel! Nagyon finom a fűszerezés! Mi otthon, legtöbbször csak sót és borsot használunk a húsok sütésénél, nem szoktunk úgy külön fűszerezni, itt meg a híres paprika szinte minden ételben kötelező jelleg volt plusz az egyéb fűszerek. És az a sok fajta leves, amit itt kóstoltam szintén nagyon új volt a számomra. Mi ritkán eszünk levest, és ha eszünk akkor is csak krémes jellegűeket.

Magyarországon egy hónap alatt minden nap más leves volt az ebédnél. Kivéve vasárnap, amikor mindig húsleves volt.

Kedvencet nem is tudnék mondani, talán a pörkölt nokedlivel, vagy a hortobágyi húsos palacsinta. A palacsintáról is még csak annyit, hogy Új Zélandon, amerikai jellegű vastag palacsintát eszünk baconnal, amit nem lehet úgy feltekerni. Itt ez is új volt a számomra, hogy vékonyabb, nagyobb, és különféle ízekkel töltik meg az emberek: kakaóval, lekvárral túróval stb. Azt hiszem ezt mindenképp itthon is szabadalmaztatni fogom a család számára. (Csak mellékesen, egy hónap alatt 5 kilót híztam.)

A magyar sörök pedig sokkal jobbak, mint nálunk. Nem vizezett ezért százszor jobb ízű mind. Nem tudnék itt sem választani kedvencet. A pálinka meg szintén teljesen új volt, mint a forralt bor. Vittem is haza 3 nagy üveggel. Két üveg házi pálinkát és egy Fütyülős-t, az üvege miatt, mert nagyon tetszik, hogy minden magyar terméknek, legyen az étel, ital, bármi van rajta egyfajta speciális magyaros díszítése a csomagoláson, ami nagyon különleges.

Egyéb érdekességek, amiket Gary említett

  1. Negro cukorka: nem új-zélandi szemmel, hanem abszolút külföldi turista szemmel vicces(?) de inkább érdekes, furcsa, hogy egy zacskó cukorkán egy dolgozó férfi ember van, aki ráadásul fekete. És a cukorka neve Negro.
  2. Túró rudi: édeskés túró töltelék, csokiöntettel egyértelműen kellemes csalódás volt és abszolút pozitív értelemben volt furcsa és érdekes. Túrót amúgy se eszünk sűrűn, főleg nem édesítve de nagyon finom volt, nagyon ízlett!
  3. Milka csoki: Új-Zélandon nagyon kevés európai árucikk van sajnos. Nincs Milka csoki se, ami elég nagy veszteség volt eddig az életemben! De most rendesen bepótoltam, annyira, hogy vittem haza majdnem 3 kg különböző ízesítésű Milka csokit.

Tervezed, hogy visszatérsz Európába jobban körülnézni?

Vannak barátaim szerte Európában, és szeretném meglátogatni őket is, megismerni az országukat, de ez idő és pénz kérdése is sajnos. Magyarországra viszont biztosan jövök még. Legközelebb remélem nyáron, mert sokat hallottam a magyar fesztiválokról, főleg a híres Sziget fesztiválról és arról a bizonyos „deáktéri” és Duna-parti életről, ahol nem csak este, de nappal is nagy a nyüzsgés. Biztos vagyok benne, hogy Magyarország még gyönyörűbb nyáron, mint télen. És persze van más is, amiért/akiért még erre járnék. 

 Forrás: http://kulfoldremennek.hu/utazas/249-uj-zeland-vs-magyarorszag