Tervezett spontaneitás

Az a legjobb, ha csak lesz valahogy

 A szigeten nem túl hasznos előre tervezni, mondhatni felesleges. Kismillió dolog tudja áthúzni a számításaidat, és miért ne tennék?
Túramenetünk végeztével Queenstown-ban kötöttünk ki. bg11.jpg

Csak két éjszakát töltöttünk el a városban, de ez is nagy hatással volt ránk. Bár még nem jártunk Aspenben (Amerika síparadicsoma "álá" gazdagok), mégis ahhoz tudnánk hasonlítani. Hihetetlen lendületével, egész napos pezsgésével a fiatalság kedvenc városa.  A  város a szolgáltatásokon alapszik: temérdek étterem, bár, kávézó, luxus bolt, melyek a minőségükkel vetekednek a turisták kegyeiért.
A királynő városa a Wakatipu tó mellett fekszik és felhők fölé nyúló hegyekkel veszi körbe magát. A hegyek csúcsait nagyon ritkán lehet látni, a megrekedt felhő rétegek miatt.

Ez a város az olyan sportolók paradicsoma akiket nem érdekelnek az időjárási tényezők: az extrém sportolóké! Teljesen természetes, hogy a papíron 30.000-es lakosság felett sárkányrepülők, ejtőernyősök vagy nyulak sassal a hátukon repkednek, leggyakrabban tandem üzemmódban. nzone_skydive_queenstown_5.jpg  Nem kifejezetten a repüléshez kapcsolódik, de nagy hangsúlyt fektetnek a bungee jumpingra is. A vállalkozó kedvűek egy hídról vethetik alá magukat nem kevés pénzért (~40e). A sportág leányága is nagy népszerűségnek örvend, az úgynevezett:  kötél hinta.  Az elv némileg eltér. Nem a kötél függesztése felől ugrik a leendő páciens, hanem 100m-rel arrébról. Árát tekintve olcsóbb, bár nem értem miért. Lehet, itt spórolnak a kötéllel.

Tavasztól – Őszig élvezeti cikkek közé kapcsolódnak a vízi sportok.
  Kilenc személyes verseny motorcsónakok pumpálják fel az adrenalinod, ha te és tárcád is úgy akarjátok.  Illetve meghittebb élményt nyújt a cápa alakú két személyes torpedó, mely a víz alatt és felett tart túravezetést.  shotover_jet_queenstown_3.jpg

Nem véletlenül volt belecsempészve a pénzes hasonlat. Az ország legdrágább városának van kikiáltva jövendőbeli otthonunk. A havas hegyvonulatok lábánál, a narancssárga árnyalatait szétszóró rezdületlen víztükör panorámája páratlan érzést nyújt. Éppen ezért a legjobb helyeket luxus szállodák foglalták el, és meg is kérik az árát.
Természetesen mindent meglehet oldani, az alap élelmiszerek itt se drágábbak, és visszafogjuk majd az éttermekben a borravalót. Vagy nem! Mivel a szigeten nem szokás borravalót adni. Egy alap turistaszállás, egy négyágyas szobában harminc dollár per nap. Az alap viszont nem fapadosat jelent, három-négy csillagos szállodához tudnám hasonlítani.

Ottlétünk alatt felvirágoztattunk egy papírírószert, és kiosztottunk tetemes mennyiségű kiszínezett önéletrajzot. A hotelek és bárok élvezhették társaságunkat, és kitartóan várjuk, hogy jelentkezzenek a pár hónapos repetáért.

 Wwoof! Nem, ez nem ugatást jelent. Ezt csináljuk mi most Lumsdenben. Ezt leginkább az otthoni munkához tudnám hasonlítani, csak kötöttebb stílusban. A munkánk nem pénzt, hanem juttatásokat ér. Úgy, mint: étkezés, szállás, és net!  Az átváltást sem nehéz megtanulni: négy óra munka négy étkezésnek felel meg plusz egy óra a szállásért. Házi gazdánk többször megdicsért már minket: jó munkát végzünk, szorgalmasak vagyunk, pedig mi néha úgy érezzük, hogy a munkastílusunk leginkább a közmunkásokéhoz hasonlít...

Napirendünk sem túl megterhelő:

  • 9-10 reggeli (zabkása gyümölcsökkel és tojás valamilyen formában pirítóssal)
  • 10-1 ház körüli munkálatok
  • 1-2 ebéd (hamburger, hot-dog vagy szezonális leves)
  • 2-4 ház körüli munkálatok, esetleg jótékonysági munka a falu öregei számára (favágás)
  • 5ig Tea idő süteménnyel
  • 7-9 vacsora változatos formában, desszerttel

Remélem mindenki halott már Burt Munro-ról. A világ leggyorsabb indiánja (motormárka)! NZ híres motorversenyzője, aki a mai napig tartja 1000ccm alatti gyorsasági rekordját (331km/h), melyet hatvannyolc éves korában állított fel. Véletlenül pont az életrajz írója a wwoofoltatónk.  A motorok nagy szerelmesei, Tim Hanna feleségével és két indokolatlanul áramvonalas kutyájával gondoskodnak mindennapi feladatainkról és jólétünkről. Tim felesége:  Janel, vezette a tehetségkutató irodát, ami a Hobbit forgatására válogatta a statisztákat.

A legjobb dolog viszont a szállás! A Lumsden Hotel tíz emeleti szobájával szolgálja francia ágyas kényelmünket.

 A másfél éve bezárt hotel földszintjén western stílusú élményt kapunk. billiard2.jpg
A tágas belmagasság hátránya, hogy a kandallónk nem tudja befűteni, de a biliárdasztal mellett még kellemesen meleg van.  billiard.jpg

A sarokban helyet foglaló pianino csak emeli a vadnyugati érzést, főleg ha a projektorról Winnetou kalandjait vetítjük.Mert persze azt nézzük.

zongora.jpg

 Végére a legjobb: egy saját bár!

sorcsap.jpg

A söröshordók üresek, a jéggép sem üzemel, de a hűtőben dermed a sör, és csak az élmény a lényeg.