Hétköznapi szokatlanságok

Nem mehetünk el a világ másik végére anélkül, hogy észre ne vennénk valamit, ami számunkra egy "kicsit" furcsa.

 -Mezítláb
Minek a cipő? Az csak tompítja az életérzést! Viszont az tényleg logikus, hogy így nincs barnulási vonal. Ahol csak lehet, egy igazi új-zélandi mezítláb jár: az utcán, kavicsos úton, száraz és szúrós aljnövényzeten, sőt a bevásárlóközpontokban is stb. De mint kiderült, ez csak nekünk furcsa, mert Kanadában és USA-ban is megszokott dolog a mezítlábazás... g0190459.jpg

-Környezetvédelem
Meglehet, hogy nem tűnik úgy, hogy ez nagy szám. De nyolcfelé gyűjteni a szemetet, már tényleg szokatlan. És mivel nincsenek visszaváltható palackok, így a sörös/boros és egyéb palackokat tényleg rendezetten kell "kidobni." Nincs törvénnyel szabályozva, csak a neveltetés kérdése, de itt mindenki betartja, s tőlünk is elvárják.

-Köszönés
Új szint a barátságos kifejezésben. Mikor egy 30.000 városban sétálsz és jön egy ismeretlen feléd, szinte biztos, hogy rád köszön. Nem akar tőled semmit, csak köszön. Ugyanez Aucklandben is megtörtént, a tengerparti részen sétálgatva a szembejövők, kortól függetlenül mind ránk köszöntek.

-Italmonopólium
Zavaró, hogy nem lehet minden megvenni egy helyen. A helyi nagy bevásárlóközpontok: New World, Countdown és Pack’n'Save nem árulhatnak szeszt. A bor és sör kínálatuk igen széles, viszont ha töményt akarsz venni, át kell menni egy külön erre fenn tartott boltba. Egyébként a dohányárút is csak itt forgalmazhatják. A szesz kínálat viszont kisebb, mint a hazai.

-Biztonsági óvintézkedések
Aggódni viszont nem kell, az országban odafigyelnek minden apró részletre is. Minden parkban, közterületen van egy tábla, amivel jelzik a tűzfenyegetettséget. Hat sávos táblán mutatják milyen száraz a terület: a "nincs fenyegetettség"-től kezdve a "nagyon veszélyes" jelzőig. gopr0001.jpg
A szőlőben egy helyen kell dolgoznia a 20 embernek, hogy ha baj van, akkor könnyebb legyen a mentés. Sőt minden város nagyobb üres területei (parkoló, sportpálya) gyülekezési pontként funkcionálnak egy esetleges katasztrófa esetén.
A szórakozóhelyekre nem lehet bemenni sapkával, le kell adni a ruhatárba. Ennek oka egyszerű: ha baj van, akkor könnyen azonosítani lehet a felvételekről a bajkeverőt.

-Heti fizetés
Nem kuriózum, de nekünk szokatlan volt, a heti rendszerességgel kapott fizetés. Nincs olyan, hogy a hónap végére össze kell húzni a nadrágszíjat. Jótékony hatása, hogy gyorsabb, heti ütemben pörög a gazdaság is.

-Hol van az a 8 óra szórakozás?
Az emberek már csütörtökön elkezdenek „kikapcsolódni” a megérkezett fizetés miatt. Péntekenként népszerűek azok a bárok, ahol van boldog óra (Happy Hour), ez öttől-hétig tart és ilyenkor minden sör és bor féláron van, érthető módon ilyenkor dugig vannak a kocsmák és minden ismerősöddel össze tudsz futni ilyenkor. Legtöbb honfitársunkkal is ilyenkor találkoztunk. Szombatonként pedig folytatódik a buli, hiszen szombat este az mindenhol szombat este!

-Bürokrácia minimalizálása
Létezik egy olyan rendszer, ami gyors! A munkához szükséges papírokat fél órába telt elintéznünk, a kocsi megvétele, átíratása 5 perc. Ráadásul bármelyik postán megoldható. Bankszámlához is húsz perc alatt sikerült hozzájutnunk, hármunknak.

-A sport szeretete
Az emberek munka után kimennek futni, krikettezni, golfozni, mindegy, csak a szabadban legyenek. Meg is van minden okuk, mivel így ősszel (március-árilis-május) gyönyörű az idő. Nagyon sportszerető társadalom, a lehető legtöbb sportot űzik az országban. Minden városban van rögbi, krikett pálya, s a parkok még a legkisebb városban is hatalmasak s tele vannak futókkal, akár reggel fél hétkor is.
További érdekesség, hogy a kocsmákban számunkra kevésbé népszerű sportok mennek a tévében: rögbi, krikett, darts vagy a nem éppen látványos golf.

-Házköltöztetés
A házak alapaja lehetővé teszi, hogy ha meguntad a környezetedet, vagy hangos a szomszéd, veszel egy másik telket és átviteted a házad A-ból B-be. Felrakják egy kamionra a házat és éjszaka lépésben haladnak vele. A kanyarokat nem egyszerű bevenni: egy ember fut a kamion előtt, és elfekteti a jelzőtáblákat, a kocsi után loholó úr pedig a helyére teszi őket. 

-Horgászat
A tengerben szabad horgászni ingyenesen, engedély nélkül. Csak a napi kilogramm korlát van megszabva állatfajokra lebontva, bár ezt ki ellenőrzi? És egyébként is olyan magas ez a határ, hogy egy család simán be tud vacsorázni egy ember egy nap alatt kifogott tengergyümölcseivel.ben_1.JPG

- Nagyon bíznak az emberben
Többször is tapasztaltuk, hogy beütötték egy termék árát, de nem azt ami ki volt írva a polcokra, mi ezt szóvá tettük és bocsánatkérések közepette egyből átírták a kasszában az olcsóbb árra. Még csak le sem ellenőrizték, igazunk van-e.

-  Szüret után húsvét
Apróság, de mivel a ezen a féltekén másként vannak az évszakok, mint nálunk, nagyon szokatlan, hogy az itteni őszi szüret, lombhullás közepette jön a húsvét. Míg otthon ez a tavaszhoz kötődik és az iskolakezdéshez, itt ez másképp van. Vajon milyen lesz a karácsonyunk?

- Máté személyes kedvenc helyi furcsasága
A tejre ráírják, hogy "Vigyázat! Tejet tartalmaz!". Értjük mi, hogy fel kell hívni a figyelmet az allergén összetevőkre, de ezt tökéletesen egyértelmű esetekben is megteszik, mint például a tej, zacskó mogyoró stb. esetében.